Ultra Fractal Jump Start Tutorial
Ultra Fractal is een ongelofelijk fractal programma. Het combineert de meeste eigenschappen van andere fractal programma’s met daarbij de mogelijkheid om layers aan te maken en te mengen zoals programma’s als Photoshop, Paint Shop Pro en andere grafische en tekenpakketten. Het kan parameter en kleuren map bestanden lezen van Fractint, een ander populair fractal programma, en de beelden worden gemaakt in 24-bit True Color formaat. Je kan je eigen kleurmethodes en transformatie formules schrijven (of ze kiezen uit een grote hoeveelheid beschikbare) die kunnen toegepast worden op iedere fractal formule.
Ik kan er niet genoeg de nadruk op leggen hoe wel-doordacht en ontworpen dit programma wel is. Maar voor de beginner, met misschien wat ervaring in een ander fractal programma, kan de start wel een beetje verwarrend zijn. Persoonlijk denk ik dat door het gebruik van andere programma's, we altijd verwachten dat de gebruikers interface stom en beperkend is. Daarom is het moeilijk om onze hersenen opnieuw logisch en begrijpend te leren denken Ik bied u deze "Jump Start" turorial, origineel geschreven voor een gebruiker met de naam Bob, om je te helpen je eerste Ultra Fractal te maken.
- Start UF
- Kies File|New (Ctrl-N)
- Klik het + symbool naast "dmj"
- Kies "Phoenix (Mandelbrot)" - een Thumbnail van het standaard formule beeld zal in de kiezer verschijnen
- Klik OK
- Indien het Properties venster (er moeten er twee zijn) niet open is, open het met Fractal/Properties (Ctrl-P)
In het kleine Properties venster heb je drie tabs: Layers, Image, Comments. Voorlopig gaan we enkel het beeld groot genoeg maken zodat je kan zien wat er gebeurt (480 x 360 is goed).
In het groter Properties venster heb je vijf tabs: Location, Mapping, Formula, Inside en Outside. Laat ons hier starten. Kies Formula. Als je op de Parameter Drop-down lijst klikt, heb je vijf verschillende parameter categorieën die je kunt gebruiken voor deze formule. Doe maar en breng een aantal waarden in. (Ik gebruikte 0.6076 en 0.52057 voor de Start Value parameters en 0.8 en 0 voor de Phoenix Distortion parameters.)
Op zeker ogenblik zul je willen inzoomen om beter te zien wat je hebt. Je kunt op twee manieren inzoomen. Klik met de muis binnen het beeld op de plaats waar je het centrum van de zoom wilt hebben. Wanneer je de zoom box groter sleept, blijft het centrum waar je het oorspronkelijk hebt geplaatst. Eens de zoom box op de juiste grootte kun je het verplaatsen door in het midden ervan met de muis te klikken en het te verslepen. Je kunt het eveneens draaien door met de muis de draaihendel aan te klikken en te verslepen. Wanneer je hebt wat je wou, klik op Zoom In in de "Select" box die ondertussen verschenen is. Je kunt hetzelfde resultaat bereiken door het ingeven van getallen in de "Location" tab. (Het beeld rechts beneden is bekomen door het ingeven van de "Location" parameters zoals op de schermafdruk ernaast. Het parameter bestand is hieronder gelinkt zodat je niet al die lange getallen zelf moet intikken.)
Voorlopig, want er is zoveel dat je in UF kunt doen wat niet mogelijk is in Fractint, zou ik aanraden om niet te ver in te zoomen. Een bepaalde manier om te leren hoe alles werkt is namelijk om niet in te zoomen en te starten met kleurmethodes en transformaties toe te passen op het "volledige" beeld.
Wil je de kleuren van je fractal wijzigen? Op deze site vind je een aantal tips hiervoor. Voorlopig ga je nu best naar File/Browse/Gradient and choose the "Royal" en kies het "Royal" palet in het Examples bestand. Klik OK. Eens het open is, druk Ctrl-C om het te kopiëren naar het clipboard. Sluit het geopende gradient. Kies nu voor Fractal/Gradient (Ctrl-G) om het huidige gradient van het bestaande beeld te openen. Druk Ctrl-V om het "Royal" gradient hier in te plakken.
Omdat de gradient editor nu toch openstaat, kunnen we de kleine glijbalk gebruiken om de kleuren te doen roteren. Je kunt ook om het even welk van de kleine vierkantjes in de editor klikken en slepen om de kleuren te veranderen. Als je kijkt naar de linker- of rechterkant van elk paneel kun je zien welke mogelijke kleuren je kunt krijgen als je de aktieve controlelijn sleept (de witte vierkantjes die verbonden zijn met een streepjeslijn erdoor). Je kunt ook Ctrl-H gebruiken om te schakelen naar HSL mode en Ctrl-R om terug te schakelen naar RGB mode. Soms kan het gebruik van de Randomize options in het Gradient menu heel leuke resultaten geven. Ben je niet tevreden met het resultaat, dan kan je altijd terugkeren met de Undo/Redo knoppen!
OK. Laat ons teruggaan naar het properties venster met de vijf tabbladen. Klik op Outside. Hier bepaal je de kleureninstellingen van de Outside punten. Hier kun je zondagen na elkaar bezig zijn met het spelen ermee en het uitproberen van alle opties. Ik zal je er eentje uitleggen en dan ben je op jezelf aangewezen. Klik op het "..."symbool. Het geeft de Outside Coloring kiezer weer. Kies voor Triangle Inequality Average uit de dmj folder. Klik OK. Het beeld is nu hoogstwaarschijnlijk grondig veranderd, maar er zijn verschillende manieren om verder te gaan. Ik probeer altijd eerst de Transfer Function te veranderen, daarna klik ik op iedere mogelijke optie totdat ik een beeld vind dat mooi is.
De Color Density (kleurdichtheid) veranderen kan ook het beeld grondig veranderen. Naast de mogelijkheden die hiervoor in de drop down lijst gegeven worden, kun je ook om het even welk nummer ingeven van zeer klein tot meerdere honderdtallen. De basis is dat het verhogen van de kleurdichtheid het aantal zichtbare kleuren meestal verhoogd samen met de complexiteit van het ontwerp van het beeld. Het verminderen van de kleurdichtheid vereenvoudigd het beeld en vermindert het aantal weergegeven kleuren.
Als het beeld ook "inside" gebieden bevat, kun je de kleuren hiervan op een analoge manier veranderen met de parameters in de Inside tab.
Nu nog één effect meer.. klik daarvoor op de Mapping tab. Klik op de + knop en kies voor de "Symmetry" transformatie in de dmj folder. Je krijgt nu verschillende symmetry manieren om uit te kiezen. Je kunt de transformatie altijd aan of uit zetten door op het kleine icon naast het woord "Symmetry" te klikken en als je een transformatie helemaal niet meer nodig hebt, kun je het verwijderen door op de "-" knop te drukken.
Ik heb nog even verder gespeeld met de gradient editor om meer kleuren in het beeld te brengen.
Je kunt op dit beeld klikken om het op ware grootte (640 x 480) te zien.
Je kunt je beeld dat je gemaakt hebt op vier manier bewaren (opslaan).
- Bewaar de parameters (File|Save Parameters) en geef een naam aan je beeld. Je kunt het op ieder ogenblik terugzien door via File|Browse|Parameters (Ctrl-B) te gaan.
- Bewaar het beeld zelf (File|Save of Ctrl-S) als een *.UFR bestand. Het beeld kan bewaard worden zelfs al is het nog niet volledig berekend (rendering). Het beeld zal, wanneer het terug geopend wordt in Ultra Fractal, verder berekend worden tot het volledig is.
- Exporteer het beeld (File|Export Image) in een *.BMP, *.JPG, *.PNG, *.PSD of *.TGA bestandsformaat in de huidige aktuele resolutie.
- Laat het beeld naar disk renderen (Fractal|Render to Disk) als een *.BMP, *.JPG, *.PNG, *.PSD of *.TGA bestand. Bij deze manier van bewaren kun je de uiteindelijke resolutie instellen en de anti-alias parameters die het beeld in de meeste gevallen zachter maken bij de weergave ervan.
Het parameter bestand voor de "Fractal for Bob" fractal die ik gemaakt heb kun je hier vinden. Wees er zeker van dat je het bewaart met de extensie *.UPR (zoals jumpstart.upr). Als je de kleur gradient mooi vindt kun je die eveneens bewaren (open de fractal, open de gradient editor, kies File|Save en geef er een naam aan).
Hopelijk heeft deze handleiding je genoeg informatie gegeven om te kunnen experimenteren met verschillende formules, kleurmethodes, transformaties en gradients. Ik ben nog van plan om andere handleidingen te schrijven die een aantal hints zullen geven over het gebruik van layers (lagen). Heb je vragen, kommentaar of aanvullingen hierop, stuur gerust een email naar mij .
Back to UF Tutorials