Ultra Fractal Opas
Läpikuultavuus Gradienttien kanssa —
Kuinka Alpha Channel Editori toimii
Tämä on kolmiosaisen läpikuultavuutta (Opacity and Transparency) käsittelevän oppaan toinen osa. Se jatkaa suoraan ensimmäisessä osassa esitellyistä konsepteista, jotka löytyvät täältä.
Nyt kun olet ymmärtänyt, kuinka läpikuultavuus toimii tasaisissa väripinnoissa (solid colors) ja Inside/Outside-välilehdillä, on aika puhua sen käytöstä gradient editorin kanssa. Tasaisessa väripinnassa sinulla oli vain yksi väri, jonka kanssa työskennellä ja näin vain yksi opacity/transparency-asetus. Gradienttieditorissa tarjolla on kuitenkin miljoonia värejä ja jopa 400 kontrollipistettä, joille voit säätää erikseen läpikuultavuutta. Tämä tarkoittaa ennalta arvaamattomia mahdollisuuksia! Käydään ensin läpi, kuinka editori toimii jonka jälkeen ehdotan, millaisissa tilanteissa haluaisit sitä käyttää.
Tein aluksi kuvan, joka näyttää tältä. Voit hakea kuvan parametrit täältä.
Kuvan päällimmäinen kerros on spiraali, jossa on kahdeksan paksua väriosiota (valkoinen, musta ja kuusi muuta väriä). Koska gradientti sisältää maksimissaan 400 kontrollipistettä, tein jokaisen värialueen leveydeksi (color band) tasan 50.
Alimmaisessa kuvakerroksessa on sama spiraali, mutta sen gradientti on tasaisen harmaa.
Kun Merge Mode asetukset ovat Normal ja Opacity 100 %, et näe alimmaista kuvakerrosta lainkaan, mutta voit muuttaa kuvaa säätämällä ylimmäisen kerroksen läpikuultavuutta. Tällä kertaa et tee sitä kuitenkaan Opacity-liukusäätimellä vaan Alpha Channel -editorissa.
Kun fraktaali-ikkuna on aktiivinen (highlighted), klikkaa työkalupalkissa olevaa alpha-nappulaa . Alpha Channel editori aukeaa ja sisältää oletusarvoisesti yhden valmiin kontrollipisteen (ylhäällä äärivasemmalla). Koska koko gradientin alue on valkoinen, värigradientti on nyt täysin läpikuultava. Jos vedät hiirellä tätä ainoaa kontrollipistettä alaspäin, huomaat että Alpha-gradientti muuttuu koko ajan mustemmaksi ja kaksi kuvakerrostumaa sekoittuvat niin kauan, kunnes näet enää vain alimmaisen kerroksen. Tällä on täsmälleen sama vaikutus kuin liu´uttamalla Merge Moden Opacity-säädintä kohti arvoa 0 %.
Vedä Alpha Channelin kontrollipiste takaisin ylös. Samalla kun pidät alhaalla näppäimistösi Ctrl-nappulaa, klikkaa mihin tahansa valkoisen alueen kohtaan lisätäksesi toisen kontrollipisteen. Tällä kertaa vetäessäsi jompaa kumpaa kontrollipistettä eri paikkoihin / edestakaisin huomaat, että jotkut osat kuvastasi ovat harmaita (näyttäen alimmaista kuvakerrosta) ja joissain kohdissa puolestaan vain ylemmän kerroksen kirkkaat värit ja lopuissa kohdissa nämä kaksi ovat enemmän tai vähemmän päällekkäisiä. Alpha Channelin kontrollipisteiden sijoittaminen vastaa väripisteiden sijoitusta gradientissa. Jos asetat nämä kaksi editoria päällekkäin työpöydällesi, huomaat, että siellä missä Alpha Gradienttisi on valkoinen, tätä vastaava gradientin väri on kuvassasi kaikkein kirkkaimmin esillä. Ja milloin Alpha gradient on musta, sitä vastaava väri (juuri nyt harmaa) puuttuu kuvastasi.
Esittääkseni tämän vielä selvemmin ja dramaattisemmin tein täysin raitamaisen Alpha Channelin, joka vastaa värigradientin kontrollipisteitä. Valitse ja kopioi (Ctrl-C) alla oleva teksti.
stripesAlphaChannel {
alpha:
title="stripes Alpha channel" smooth=yes numnodes=16 index=0 alpha=0
index=1 alpha=255 index=49 alpha=252 index=50 alpha=0 index=99 alpha=0
index=100 alpha=255 index=149 alpha=255 index=150 alpha=4 index=199
alpha=0 index=200 alpha=255 index=249 alpha=255 index=250 alpha=0
index=299 alpha=0 index=300 alpha=252 index=349 alpha=255 index=350
alpha=0
}
Liitä se (Ctrl-V) nyt avoinna ja aktiivisena olevaan Alpha Channel -editoriin. Alpha Channel -editorin pitäisi näyttää nyt tältä:
ja kuvasi tältä:
Koska Alpha Channel editorin mustat raidat merkitsevät täyttä läpikuultavuutta ja vastaavat tarkasti Gradient Editorin mustaa, oranssia, vihreätä ja lilaa aluetta, näet näiden värien sijasta vain harmaata kuvassasi, ts. vain ne värit näkyvät, jotka vastaavat täysin Alpha Channelin läpinäkymättömiä (opaque) valkoisia raitoja. Valitse Alpha|Invert tehdäksesi
raidat toisilleen käänteisiksi. Nyt valkoinen, punainen, keltainen ja sininen osa spiraalista muuttuu harmaaksi. Kokeile myös pyörittää Alpha Channelia sen omasta liukusäätimestä. Siirtämällä yhden yksikön verran vasemmalle
(Position -1), havaitset jo muidenkin värien ilmaantuvan.
Jokaisen kuvakerroksen Alpha Channel -editoriin voi laittaa (insert) kontrollipisteitä niinkin monta kuin 400 kpl läpikuultavuuden tehokkaaksi säätämiseksi. Huomaa, että alimmaisessa kuvakerroksessa ei ole milloinkaan Alpha-ikonin kuvaa, koska sen alla ei ole enää uutta kerrosta, johon läpikuultavuutta voisi säätää (vaikka mikään toiminto ohjelmassa ei toki estä sinua tätä yrittämästä ;-) Alpha gradientit voidaan tallentaa (File|Save or Ctrl-S) ja käyttää uudelleen samalla tavalla kuin värigradientit, mutta koska uusia voi tehdä niin helposti ja ne ovat yleensäkin tehty yksittäisestä kuvasta lähteviin tarpeisiin, niitä ole tarvitse tallentaa.
Toisen hyvän esimerkin Alpha Channelin toiminnasta löydät UF:n Parametri Browserilla fs-exam -kansiosta. Tutki sitä huolella ja lue uudelleen myös kaikki edellä kuvattu ennen kuin etenet oppaan seuraavaan osaan.
Toivottavasti esimerkit ovat näyttäneet sinulle, kuinka Alpha Channel toimii, vaikkakaan käytetyt kuvat eivät ole olleet erityisen kauniita. Kun olet omaksunut tähän asti esitetyn, voit edetä seuraavaan osaan, jossa pohditaan, miksi ja milloin näitä ominaisuuksia kannattaa hyödyntää -- jatkuu täällä.
Back to UF Tutorials