Ultra Fractal Aloittelijan pikaopas


Ultra Fractal on monipuolinen fraktaaliohjelma. Siinä on useimpien aikaisempien fraktaaliohjelmien ominaisuuksien lisäksi mahdollisuus yhdistää (merge) kuvaan useampia kerrostumia (layers) Photoshopin, Paint Shop Pron ja muiden grafiikka- ja piirto-ohjelmien tapaan. Ohjelma osaa lukea FractInt -ohjelman, toisen suositun fraktaaliohjelman, parametri- (par) ja värikartta- (map) tiedostoja ja kuvat käsitellään 24-bittisessä (True Color) -muodossa. Voit kirjoittaa omia väritysmenetelmiä (coloring methods) sekä transformaatioita (transformations) , jotka ovat sen jälkeen käytettävissä mihin tahansa fraktaaliformulaan. Voit käyttää myös muiden tekemiä väritysmenetelmä- ja transformaatiovalikoimia.

Ohjelma on todella hyvin ajateltu ja suunniteltu. Aloittelijalle tai jonkin toisen fraktaaliohjelman käyttäjälle se voi kuitenkin aluksi olla myös hieman hämmentävä. (Käsitykseni mukaan olemme jo tottuneet hankaliin ja rajoittuneisiin käyttöliittymiin muiden ohjelmien yhteydessä. Niinpä joutuu näkemään hieman vaivaa ruvetakseen taas ajattelemaan järkevästi ja loogisesti.) Tarjoan sinulle tämän alunperin Bob-nimiselle käyttäjälle kirjoitetun "Aloittelijan pikaoppaan" avuksesi ensimmäisen fraktaalikuvasi tekemiseksi.

  • Avaa UF :)
  • Valitse File|New (Ctrl-N)
  • Klikkaa "dmj" kansion vieressä olevaa + merkkiä (ellei se ole jo auki)
  • Valitse "Phoenix (Mandelbrot)" — formulan pikkukuva ilmestyy selaimeen
  • Klikkaa OK
  • Jos kaksi Ominaisuudet-ikkunaa (Properties windows) eivät auenneet, avaa ne valitsemalla Fractal/Properties (Ctrl-P) tai klikkaamalla työkalupalkissa olevaa pikkukuvaketta.

Pienemmässä Ominaisuudet-ikkunassa on kolme välilehteä: Layers (kuvakerrostumat), Image (kuva) ja Comments (kommentit). Heti aluksi voit tehdä kuvan tarpeeksi isoksi, jotta näet paremmin, mitä olemme tekemässä (480 x 360 on hyvä koko.)



Aloita suuremmasta ikkunasta, jossa on viisi välilehteä: Location, Mapping, Formula, Inside ja Outside. Valitse Formula-välilehti. Jos klikkaat Parameter -pudotusvalikkoon (drop-down list), huomaat että tälle formulalle on viisi eri-laista parametrikategoriaa. Kirjoita seuraavaksi joitakin arvoja. (Itse laitoin aloitusarvoksi (Start Value) 0.6076 ja 0.52057 sekä 0.8 ja 0 kohtaan Phoenix Distortion.



Jossakin vaiheessa haluat tarkastella kuvan yksityiskohtia hieman lähempää. Voit zoomailla kuvaa kahdella tavalla. Yksi tapa on osoittaa hiirellä kohtaa, johon haluat zoomauksesi keskustan osuvan. Kun klikkaat ja vedät zoomilaatikkoa (zoom box) isommaksi, sen keskus säilyy samassa pisteessä, johon klikkasit. Kun laatikko on haluamasi kokoinen, voit siirrellä sitä klikkaamalla sen sisälle ja vetämällä sen uuteen paikkaan. Laatikkoa voidaan myös pyörittää vetämällä hiirellä pyörityskahvan (rotator handle) päästä. Kun olet valmis, klikkaa Zoom In -suurennuslasia (+) siitä pienestä ikkunasta, joka on ilmestynyt näytölle zoomilaatikon myötä. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kaiken numeerisesti "Location"-välilehdellä. (Oikeanpuoleinen fraktaalikuva tehtiin seuraavilla location-ikkunan parametreilla. Parametritiedoston linkki on sivun alaosassa, jottei sinun tarvitsisi itse kirjoittaa kaikkia numeroita.)



älä zoomaile heti aluksi kovin pitkälle, koska UF:ssä on paljon enemmän mahdollisuuksia kuin esimerkiksi FractInt-ojelmassa. Oppiaksesi ohjelman toimintatavan lopeta zoomaus ja ryhdy kokeilemaan erilaisia väritysmenetelmiä (coloring methods) ja transformaatioita "koko" kuvaan.

Haluatko muuttaa fraktaalisi väritystä? Olen postittanut joitakin vinkkejä tänne. Valitse nyt File/Browse/Gradient ja etsi "Royal" standard -kansiosta. Klikkaa OK. Kun gradientti on auki, paina Ctrl-C kopioidaksesi sen leikepöydälle. Sulje nyt gradientti. Valitse Fractal/Gradient (Ctrl-G) avataksesi fraktaalisi tämänhetkinen gradientti. Paina Ctrl-V liittääksesi (paste) sen tilalle äsken valitsemasi "Royal" gradientin.

Koska gradienttieditori on nyt auki, voit kokeilla pientä liukusäädintä säätääksesi (rotate) värejä. Vaihtaaksesi väritystä voit myös klikata ja vetää editorissa näkyviä pikkuisia kontrollipisteitä eri paikkoihin. Jokaisen paneelin oikealla tai vasemmalla puolella näet käytössäsi olevat sävyt, jos vedät valitsemaasi kontrollipistettä (valkoista neliötä, jonka läpi kulkee katkoviiva.) Voit myös painaa Ctrl-H vaihtaaksesi editorin HSL-muotoon (ja Ctrl-R palataksesi takaisin RGB-muotoon). Joskus on hauska kokeilla myös satunnaisoptiota (Randomize options), jotka löytyvät Gradient-valikosta. Jos et pidä tekemästäsi, voit aina painaa Undo- ja Redo-nappuloita!

OK. Palataan takaisin viisi välilehteä sisältävään Properties-ikkunaan. Klikkaa Outside. Täällä määrität fraktaalin ulkopuoli-sen (outside points) värityksen. Kaikkien mahdollisten optioiden kokeilemiseen menee loputtomasti aikaa. Tutustu nyt kuitenkin vain yhteen. Klikkaamalla "..." -merkin kohdalla saat esiin ulkopuolisen värityksen selaimen. Valitse Triangle Inequality Average "dmj"-kansiosta. Klikkaa OK. Kuvasi on nyt muuttunut aika paljon, mutta vielä on lukuisia tapoja jatkaa "vääntämistä" (tweaking). Itse kokeilin ensin vaihtaa transferfunktiota ja kävin läpi valikon optioita niin kauan, kunnes löysin jotakin, josta pidin.



Väritiheyden (Color Density) vaihtaminen voi myös muuttaa kuvaasi paljon. Pudotusvalikosta löytyvien optioiden lisäksi voit myös kirjoittaa sille omia arvojasi. Valitse arvot hyvin pienistä luvuista aina satoihin asti. Pohjimmiltaan väritiheuden kasvattaminen lisää näkyvien värien määrää ja siten myös kuvan kompleksisuutta. Tiheyden vähentäminen puolestaan yksinkertaistaa ja vähentää värien määrää.

Jos kuvassasi on sisäpuolisia alueita ("inside" areas), voit vaihtaa niiden väritystä samalla tavalla Inside-välilehdeltä.

Otetaan vielä yksi "efekti" . . . klikkaa Mapping-välilehteen. Klikkaa + -nappulaa ja valitse "Symmetry"-transformaatio dmj-kansiosta. Tarjolla on useita symmetriavaihtoehtoja (symmetry modes). Voit kytkeä transformaation päälle ja pois klikkaamalla pieneen ikoniin "Symmetry"-sanan vieressä, ja jos päätät, ettet halua tätä transformaatiota, voit poistaa sen klikkaamalla "-" -nappulaa.



Päätin leikkiä vielä hetken gradientin kanssa ja sain enemmän värejä kuvaan.

Voit klikata kuvaa ja nähdä sen suurempana (640x480).

Voit tallentaa kuvasi neljällä tavalla.

  • Tallenna parametrit (File|Save Parameters), ja anna kuvallesi nimi. Voit avata sen uudestaan valitsemalla File|Browse|Parameters (Ctrl-B).
  • Tallenna kuva (File|Save or Ctrl-S) UFR-tiedostona. Kuva voidaan tallentaa ennen kuin se on edes valmis. Kun avaat Ultra Fractal-ohjelman uudelleen, se jatkaa laskemista.
  • Tallenna kuva (File|Export Image) BMP, JPG, PNG, PSD, tai TGA tiedostona nykyisen kokoisena.
  • Laske kuva kiintolevylle (Fractal|Render to Disk) BMP, JPG, PNG, PSD tai TGA-tiedostona. Käyttämällä tätä voit itse määrittää kuvan koon sekä anti-aliasoida sen, mikä yleensä antaa pehmeämmän lopputuloksen etenkin pienemmillä pikselimäärillä.




Edellä tehdyn kuvan parametritiedoston "Fractal for Bob" löydät täältä. Tallenna se .upr -tiedostotyyppinä (esim. nopeasti_alkuun.upr). Jos pidät värigradientista voit tallentaa myös sen avaamalla kuva ja sitten gradientti. Valitse File|Save ja anna sopiva nimi.

Toivottavasti tämä opas on antanut sinulle riittävästi informaatiota, jotta voit jatkossa kokeilla eri formuloita, väritysmenetelmiä, transformaatioita ja gradientteja itsenäisesti. Seuraavassa oppaassa tarkastellaan kuvakerrostumien käyttämistä. Jos sinulla on kysyttävää, kommentoitavaa tai korjauksia, lähetä minulle sähköpostia.



Back to UF Tutorials

Copyright © 1997-2009
J       a       n       e       t             P       a       r       k       e