Ultra Fractal Tutorial -- Werken met layers


Het beste wat je kunt doen met Ultra Fractal is één of meer afbeeldingen over elkaar leggen zodat de kleuren door elkaar lopen of met elkaar reageren en er een heel nieuw beeld ontstaat. Ik heb een afbeelding genomen uit de Jump Start Tutorial en een layer toegevoegd zodat je kunt zien hoe dit werkt. Klik hier en bewaar dit parameterbestand als wizard.upr in je Ultra Fractal/Parameters directory en lees dan verder voor meer informatie.

Open de afbeelding met File/Browse/Parameters (Ctrl-B) en kies het bestand "wizard".

Wees er zeker van dat je beide Properties vensters ziet op het scherm - druk Ctrl -P indien niet. Breng de Layers tab vooraan in het kleinste van beide vensters.



Je kunt je layers om het even welke naam geven en ik heb "Layer 1" in het Name veld veranderd in "Wizard".Voeg een nieuwe layer bij door op de + (Add) knop de klikken beneden rechts in het Properties/Layers venster. Een nieuw, identiek beeld wordt nu geplaatst in de lijst van de layers. De standaard instellingen voor de merge mode (menging) en de opacity (interferentie) is "Normal" en 50%. Deze instellingen geven je exact hetzelfde beeld als in de eerste layer. Klik op de blauwe Mandelbrot knop van de laagste layer om hem tijdelijk onzichtbaar te maken -- nu kan je immers beter zien wat er gebeurt in de nieuwe layer. Wees er zeker van de nieuwe layer bovenaan aangeklikt is.

Ga nu naar het grote Properties venster en klik op de Outside tab. Klik op de "…" knop bovenaan rechts en kies de Orbit Traps kleuren formule in de dmj folder. Ik verander dan de Transfer function naar "Linear" en de Trap Shape naar "Pinch".



Nu wordt het tijd om te kijken wat er gebeurt als beide layers worden samengevoegd. Klik op de blauwe Mandelbrot knop van de onderste layer om de zichtbaarheid terug in te schakelen.

Hmmm… Wel dat is inderdaad verschillend maar nog niet echt mooi! Niet wanhopen echter, er zijn meerdere opties om mee te spelen. De lagen interfereren met elkaar door middel van een Merge Mode, een menginstelling. Ultra Fractal heeft zelf 19 verschillende menginstellingen die de kleuren in de verschillende layers op een verschillende manier met elkaar doen interfereren. Kies momenteel de "Difference" (verschil) manier. Neem nu de Opacity glijbalk bovenaan rechts in het kleine Properties venster. Deze glijbalk geeft aan hoeveel % de Merge Mode toegelaten wordt om het beeld te wijzigen. Klik en schuif de balk en zie hoe het beeld wijzigt. Schuif je hem helemaal naar links, dan zie je alleen het origineel beeld omdat in dit geval de Merge Mode helemaal geen invloed heeft. Bij een instelling van 100% werkt de Merge Mode volledig.



OK, dit ziet er beter uit nu. Open nu de Gradient editor (Ctrl-G) voor de "Pinch" layer en beweeg ermee om te zien of je de kleuren kunt verbeteren. Als je de gradient van de originele layer wilt wijzigen, klik gewoon op zijn naam in de lijst van layers zodat hij highlighted (aangeduid) staat. Het is altijd de aangeduide layer die degene is waarop je aan het werken bent. Opgelet: het is mogelijk om een bepaalde layer zichtbaar te hebben terwijl er eigenlijk een andere layer aangeduid staat in het Properties venster. Het maken van wijzigingen heeft in dit geval alleen invloed op de layer die je op dat ogenblik niet kunt zien. Wees er altijd zeker van dat het de aangeduide (active/highlighted) layer is die je wilt wijzigen.



Klik op dit beeld om het te zien in 640*480. Het parameter bestand van dit beeld is hier. Je moet er, zoals altijd, rekening mee houden om het te bewaren met de extensie .upr in je Ultra Fractal/Parameters directory.

Dit is eigenlijk alles wat er over te vertellen is. Je kunt zoveel layers toevoegen als je wilt. (Ik dacht dat het record tot nu toe 74 is !) Met het bijvoegen van een layer kun je telkens de Merge Mode en de Opacity nieuw instellen. Door de zichtbaarheid van elke laag aan of af te zetten, of in sommige combinaties, kun je beter zien wat je doet. Met al de mogelijke instellingen van de opties kun je vele uren bezig zijn door te spelen met de kleurinstellingen, het uitproberen van verschillende Merge Modes, het bijregelen van de Opacity en het tunen van de Gradient instellingen.

Nog een aantal bedenkingen bij het gebruik van layers.

  • De beste manier om te leren werken met layers is de parameter bestanden te gebruiken en te onderzoeken die verzonden worden via de Ultra Fractal Mailing List. Ik doe altijd het volgende: Wanneer ik een beeld open met meerdere layers maak ik ze eerst allemaal onzichtbaar en open ze dan één voor één om te zien hoe elke layer er afzonderlijk uitziet. Ik vergelijk de verschillende layers in verband met de formule, coordinaten, kleurinstellingen, tranformaties en gradients. Vaak ga ik kleine wijzigingen hier en daar aanbrengen om te kijken wat er gebeurt: de Merge Mode wijzigen, de Opacity bijregelen, de Gradient doen draaien, enz.
  • Als je wilt inzoomen in een multi-layer beeld moet je met een aantal zaken rekening houden. Standaard zoom je in op alle layers, of je ze nu kunt zien of niet. Wanneer je alleen op één of op enkele layers wilt inzoomen, moet je het kleine vergrootglas uitzetten voor de layers die je niet wilt inzoomen. Iedere layer met het vergrootglas aangeklikt, wordt mee in de zoomfunktie betrokken, of je ze nu kunt zien of niet. Nogmaals, wees er van overtuigd dat de layer die je wilt wijzigen, "aangeduid" is in de lijst.
  • Soms is het alleen al voldoende om de Outside en Inside kleuren methode van elke layer te wijzigen terwijl de coördinaten dezelfde blijven. Elke layer kan echter ook een totaal verschillende formule en plaats hebben.
  • Je kunt de layers van volgorde in de lijst doen veranderen door op de naam te klikken en ze naar boven of naar onder te slepen.
  • Je kunt nog meer lezen over Layers in de Ultra Fractal Help file onder Advanced Features/Multiple Layers, inbegrepen een lijst van alle Merge Modes met een uitleg hoe ze elk werken.

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen, stuur me gerust een email..



Back to UF Tutorials

Copyright © 1997-2009
J       a       n       e       t             P       a       r       k       e