Ultra Fractal Opas -- Läpikuultavuuden käyttö transformatioiden kanssa
Tämä opas edellyttää, että osaat työskennellä monikerroksisten kuvien kanssa sekä käyttää ja säätää läpikuultavuutta Solid Color -nappulalla, joka löytyy Inside- ja Outside-välilehdiltä. Jos haluat vilkaista aiempia oppaita uudelleen, etsi ne tämän sivun lopussa olevasta listasta.
Jaan transformaatiot kahteen kategoriaan. Ensimmäiseen kategoriaan kuuluvat ne efektit, jotka modifioivat kuvaasi kaleidoskooppiseksi, symmetriseksi, laattamaiseksi (tiling), vinoutuneiksi (skewing), venyneeksi (stretching) jne., -- ja tuottavat näin eri tavoin muotoiltuja (design-filled) kuvia fraktaalin joko pelkästään sisäpuolisille tai ulkopuolisille tai molemmille alueille (inside and/or outside areas). Toinen kategoria sisältää sellaisia transformaatioita kuin Frederik Slijkermanin "3D Mapping", joka kartoittavat fraktaalia eri muotoihin kuten munaksi, palloksi tai tasoksi (egg, sphere, or plane); Sylvie Galletin "Checkerboard" shakkilautaefektitransformaatio, jossa vaihtelevat omasta kuvastasi lähtöisin olevat neliöt ja tasaisen värialueen (solid color) neliöt; Luke Plantin "Scissors" ja Damien Jonesin "Clipping" (leikka-ustransformaatiot, jotka auttavat sinua tekemään maskeja poistamalla fraktaalikuvasta tietyntyyppisiä osia tai muotoja. Kaikki jälkimmäisen kategorian transformaatiot oletettavasti antavat sinulle tasaisen mustia läpinäkymättömiä alueita, joiden läpinäkyvyyttä ja väriä voidaan muuttaa käyttämällä Solid Color -nappulaa Mapping -välilehdeltä.
Monenlaisissa tilanteissa tämä tulee erittäin hyödylliseksi ja joista annan kohta esimerkkejä, mutta puhukaamme ensin näytekuvastamme.
Oletetaan, että sinulla on upea kuva, jonka haluaisit kehystää. Se, jota aion nyt käyttää, ei ole kylläkään kovin hyvä mutta käy hyvin opetustarkoitukseen. Valitse ja kopioi (Ctrl-C) alla oleva parametri ja liitä se (Ctrl-V) UF:ään.
GoldenHandkerchief {
; Created with Ultra Fractal.
; Copyright 1998
fractal:
title="Golden Handkerchief" width=480 height=480
author="Janet Parke" created="August 26, 1998" numlayers=1
layer:
method=linear caption="Layer 1" visible=yes alpha=no
mapping:
center=0/0 magn=1.46788990825688 angle=0
formula:
filename="dmj.ufm" entry="dmj-Julia2-Step2" maxiter=1000 percheck=normal
p_seed1=0.5/0 p_seed2=0/0 p_switchseeds=no p_pattern=21 p_power=2/0
p_bailout=1E20
inside:
transfer=none repeat=yes
outside:
filename="dmj.ucl" entry="dmj-Triangle" transfer=sqrt repeat=yes
p_apower=1 p_aflavor="normal" p_power=2 p_bailout=1E20
gradient:
smooth=yes numnodes=4 index=99 color=1144742 index=208 color=0 index=273
color=3158085 index=354 color=14736366
}
Valitse Mapping-välilehti ja klikkaa Add (+) -nappulaa valitaksesi transformaation. Valitse "Clipping" dmj-kansiosta. Kuvasi muuttuu nyt tilapäisesti mustaksi, mutta siitä ei kannata huolestua. Sinun tarvitsee vain säätää muutamia para-metreja. Tässä tapauksessa fraktaalin keskusta on 0,0, joten sinun ei tarvitse muuttaa clipping center -parametreja, ja oletusarvoinen leikkaamismuotokin on neliö, mikä on juuri se mitä tarvitsemme laittaaksemme neliöreunan fraktaalimme ympärille. Siirry nyt Clipping Right Edge -parameteriin ja klikkaa Eyedropper-ikoniin. Siirrä nyt hiiresi suunnilleen siihen kohtaan lähelle kuvan oikeaa laitaa, johon haluat reunuksen. Klikkaa. Kuvan reunustaminen on näin helppoa!
Muutama huomio ennen kuin jatkat työskentelyä: Tässä kuvassa sattui olemaan vapaata tilaa kehykselle. Joissain tapa-uksissa voit lisätilan saamiseksi joutua zoomaamaan ulospäin ennen kuin liität Clipping mask -transformaation. Clipping -transformaatio käsittää nykyisin myös ympyrän, suorakulmion ja elliptisen muodon (circle, rectangle and ellipse shapes). Kahdelle viimeksi mainitulle sinun pitää asettaa lisäksi Right Edge- ja Top Edge -parametrikentät määrittääksesi niiden muodon. Myös oletusarvoinen Clipping Region = outside, mutta jos haluaisit ulkoreunan sijaan poistaa ku-vasi keskustan, muuttaisit tämän parametrin paikalle "inside".
Voit muuttaa reunuksen leveyttä klikkaamalla uudestaan eyedropper-ikoniin ja valitsemalla uuden kohdan. Voit myös antaa koordinaatit käsin, jos haluat erittäin tarkat säädöt. Voit vaihtaa reunuksen väriä klikkaamalla mustaa Mandelbrot- ikonia, joka löytyy samalta Mapping-välilehdeltä. Voit myös käyttää toista fraktaalikuvaa kehyksenä sijoittamalla sen kuvakerroksen (layer) tekeillä olevan kuvan alle ja säätämällä Clipping mask -sameuden (opacity) arvoon 0. Seuraavaksi näytän, mitä tarkoitan. Valitse ja kopioi (Ctrl-C) alla oleva teksti ja liitä se fraktaalisi päälle Paste-nappulalla, joka löytyy Layer-välilehdeltä. (Ctrl-V ei toimi tällä kertaa, koska UF on tarpeeksi fiksu tietämään, että leikepöydälläsi on vain yksi kuvakerros eikä kokonaista fraktaalia!)
TextureLayer {
layer:
caption="Texture layer" visible=yes alpha=no
mapping:
center=-0.777170043945312512/0.126894287109375008
magn=4655.86814435919296 angle=0
formula:
filename="Standard.ufm" entry="FastMandel" maxiter=1000 percheck=normal
p_Start=0/0 p_Bailout=128
inside:
transfer=none repeat=yes
outside:
filename="dmj.ucl" entry="dmj-Trap" transfer=cube repeat=yes
p_trapshape="pinch" p_trapcolor="distance" p_traptype="closest"
p_traporder=4 p_trapfreq=1 p_trapcenter=0/0 p_trapdrift=0/0
p_traporbit=0/0 p_movetrap=no p_aspect=1 p_threshold=0.25 p_diameter=1
p_angle=0 p_anglestep=0 p_skew=0 p_skewstep=0 p_trapstart=0
p_trapiter=10000 p_trapskip=0 p_gauss=0 p_gaussr=0 p_gausss=0
p_gausscenter=0/0 p_radialmode="kaleidoscope"
gradient:
smooth=no numnodes=2 index=86 color=6311968 index=251 color=0
}
Klikkaa ja vedä nyt tämä uusi tekstuurikerros alkuperäisen kuvan alle, laita Merge mode kohtiin Normal ja 100 % Opacity. Jos et näe uutta "Texture"-kerrosta, muista, että sinun täytyy laittaa Clipping-transformaation opacity-säätö arvoon 0! Tee se nyt, ellet ole jo tehnyt. Kuvasi pitäisi nyt näyttää suunnilleen tältä (riippuen reunuksesi paksuudesta):
Tämä on hyvä efekti, mutta sitä voi parannella lisäämällä sisäpuolisen fraktaalin ympärille pienen lisäreunuksen, joka toisi paremmin esiin fraktaalin ääriviivat. Esimerkkejä tästä näet seitsemännen Galleriani (Gallery VII) kahdessa kuvassa, Delarue- ja Bratu-kuvissa (käytä selaimesi Back-nappulaa palataksesi tänne). Tehdäksesi tämän efektin sinun täytyy lisätä yksi kuvakerros tekstuurin ja fraktaalin väliin. Käyn tämän läpi vaiheittain, sillä niin sinä opit paremmin kuin vain tekemällä kerroksen, jonka voisit kopioida ja liittää. Kuvakerroksen, jossa on tasainen väripinta (solid color), tekeminen on hyödyllinen taito.
Klikkaa Texture-kuvakerrosta Layers-välilehdeltä ja paina sitten lisäys (+) -nappulaa. Näin asetat uuden kuvakerroksen kahden aikaisemman väliin. Anna kerrokselle nimi "Thin border" ja aseta Merge-vaihtoehdot kohtiin Normal ja 100 % Opacity. Mene Formula-välilehdelle. Tässä tapauksessa olet jo käyttänyt "Built-in fast Mandelbrot" -formulaa, mutta jos et olisi, niin joutuisit painamaan (...) -nappulaa ja valitsemaan sen Standard-kansiosta. Mene Location-välilehdelle ja klikkaa Reset Parameters >|< -nappulaa. Paina Shift ja klikkaa uuden kuvakerroksen näkyvyysikoniin (visibility icon), jotta voisit nähdä vain tämän kerroksen. Haluan sinun zoomaavan vain tähän kuvakerrokseen, tarkemmin Mandelbrot-järven keskelle (Mandelbrot lake), joten paina Shift ja klikkaa "Thin border"-kuvakerroksen suurennuslasia, jolla lopetat kaikkien muiden kerrosten suurennuslasien käyttämisen. Nyt kaikki zoomaus ja muutokset fraktaalin sijainnissa (location), mitä teet, vaikuttavat vain tähän kuvakerrokseen. Zoomaa järveen, jotta saisit tasaisen mustan kuvan (tähän kuvakerrokseen). Tehdäksesi asiat helpommiksi ennen maskin lisäämistä vaihda kaikki Location-välilehden keskusta-koordinaatit (center coordinates) arvoon 0.
Nyt sinun pitää lisätä neliömaski (square mask), joka on vain hieman isompi kuin se, joka on ylimmässä kuvakerroksessa. Lisää Clipping-transformaatio "Thin border" -kuvakerrokseen samalla tavalla kuin teit jo aikaisemmin. Vaihda maskin tasainen väripinta (solid color) johonkin muuhun väriin kuin mustaan ja säädä transformaation sameus (opacity) arvoon 0. Paina Shift ja klikkaa kuvakerroksen näkyvyysikonia (visibility icon), jolloin kaikki muutkin kerrokset tulevat taas näkyviin, ja käytä sitten Eyedropperia oikean reunuksen (Right Edge) määritykseen. Valitse piste, joka on hieman sisimmäisen neliön ulkopuolella. Nyt sinulla pitäisi olla näkyvissä ohut musta reunus, joka erottaa si-semmän "Golden Handkerchief" -kuvan ulkopuolisesta tekstuurikehyksestä. Voit vielä muuttaa mustan reunuksen leve-yttä, jos se on tarpeellista. (Jos haluat muuttaa ohuen reunuksen muun väriseksi kuin mustaksi, voit asettaa värin Solid Color-nappulalla Inside-välilehdeltä. Varmista, että samalta välilehdeltä löytyvä Transfer Function on kohdassa "None")
Haluan esitellä vielä yhden käyttökelpoisen seikan oppaassa, mutta sitä ennen haluan korostaa, että tämä opas ei ole tarkoitettu täydelliseksi johdannoksi Clipping-transformaation käyttöön. Voit kokeilla kaikkia transformaatioita vain kuvilla, joissa on yksi kerros (esim. oletusarvoisella Mandelbrot), jolloin näet, mitä tapahtuu kunkin transformaation vaikutuksesta. Voit myös tutkia, kuinka maskia pyöräytetään jne.
Jos käytät Clipping-transformaatiota kuvassa, jonka kumpikaan keskuskoordinaatti (center coordinates) ei ole 0, mutta siitä huolimatta haluat maskisi täysin keskelle, sinun täytyy kopioida ja liittää (oikean hiirinäppäimen menu) kaikki erilliset keskuskoordinaatit (Location-välilehdeltä) myös Clipping Center -parametreiksi (Mapping-välilehdelle).
Jos kuvassasi on useampia kuin yksi kuvakerros, tarvitset luultavasti maskin jokaiseen kerrokseen. Jos keskus (center) ja suurennus (magnification) ovat kaikissa kerroksissa samat, voit käyttää Mapping-välilehden Copy and Paste -nappuloita lisätäksesi transformaation jokaiseen kuvakerrokseen. Jos kuvakerrokset sijaitsevat (locations) eri paikoilla, sinun täytyy asemoida ja määrittää jokaisen maskin koko erikseen. Jos haluat saada edellä kuvatun kehysefektin, laita aina kehyskerros (tai -kerrokset) alimmaiseksi, seuraavaksi sisäkehys ja viimeiseksi fraktaalin eri kuvakerrokset, joista alimmaisen Merge mode pitäisi asettaa kohtiin Normal ja 100 % opacity.
Ok, vielä yksi efekti. Suunnitellessani oppaan kirjoittamista halusin opettaa, kuinka UF:n avulla voisi tehdä myös varjostuksia! Useat ihmiset postittavat kuvansa varjostettuina valkoisille sivuille, joten eikö olisi hienoa tehdä tämä kaikki UF:ssä ilman grafiikkaohjelmien apua? Sinullahan on jo hallussasi peruskonsepti: kapeasti reunustettu fraktaalikuva ja läpikuultava kehysalue sen ulkopuolella. Puuttuu enää varjostettu kuvakerros (shadow layer), joka näkyy kaikkien kuvakerrosten läpi.
Jos haluat säilyttää juuri tekemäsi esimerkkikuvan, tallenna se nyt, sillä seuraavaksi pyydän sinua poistamaan (delete) siitä alimmaisen kuvakerroksen ("Texture"). Valitse ja kopioi (Ctrl-C) alla oleva kuvakerroksen (layer) tekstitiedosto ja liitä se kuvaasi käyttämällä Layers-välilehden Paste-nappulaa.
DropShadow {
layer:
caption="Drop Shadow" visible=yes alpha=no
mapping:
center=-0.0584953912343803845/0.0584120661022083095
magn=1.74999999999999977 angle=0
formula:
filename="Standard.ufm" entry="Mandelbrot" maxiter=1 percheck=normal
p_start=0/0 p_power=2/0 p_bailout=1E20
inside:
filename="dmj.ucl" entry="dmj-Trap" transfer=log repeat=yes
p_trapshape="astroid" p_trapcolor="distance" p_traptype="first"
p_traporder=100 p_trapfreq=1 p_trapcenter=0/0 p_trapdrift=0/0
p_traporbit=0/0 p_movetrap=no p_aspect=1 p_threshold=0.1 p_diameter=1
p_angle=0 p_anglestep=0 p_skew=0 p_skewstep=0 p_trapstart=0
p_trapiter=10000 p_trapskip=0 p_gauss=0 p_gaussr=0 p_gausss=0
p_gausscenter=0/0 p_radialmode="kaleidoscope"
outside:
filename="dmj.ucl" entry="dmj-Trap" transfer=arctan repeat=yes
p_trapshape="astroid" p_trapcolor="distance" p_traptype="closest"
p_traporder=1000 p_trapfreq=1 p_trapcenter=0/0 p_trapdrift=0/0
p_traporbit=0/0 p_movetrap=no p_aspect=1 p_threshold=0.25 p_diameter=1
p_angle=0 p_anglestep=0 p_skew=0 p_skewstep=0 p_trapstart=0
p_trapiter=10000 p_trapskip=0 p_gauss=0 p_gaussr=0 p_gausss=0
p_gausscenter=0/0 p_radialmode="kaleidoscope"
gradient:
smooth=yes numnodes=4 index=0 color=8882055 index=65 color=14474460
index=293 color=16777215 index=333 color=16777215
}
Klikkaa ja vedä kerros layers-listan alimmaksi. Fraktaalin taustana on nyt tasaisen reunavärin tai kuvioidun kehyksen sijaan valkoinen tausta ja varjostusefekti (drop shadow effect). Jos haluat muuttaa varjon paikkaa, painaa Shift ja klikkaa valitsemasi kuvakerroksen omaa suurennuslasikuvaketta, jolloin estät muiden kuvakerrosten liikkumisen. Paina sitten Ctrl ja vedä varjostumaa hiirellä ympäriinsä, kunnes saavutat haluamasi vaikutuksen. Voit myös säätää sen "harmautta" Gradienteditorissa.
Tämä Drop Shadow -kuvakerros on mitoitettu ja kohdistettu esimerkkikuvaamme. Jos haluat sen reunukset erikokoisiksi kuin mallissani tai jos haluat käyttää sitä toisissa kuvissa, sinun tarvitsee zoomata sisään tai ulos (käytä myös kätevää Alt-Vedä -ominaisuutta) säätääksesi varjon kokoa. Jos käytät varjostumaa mittasuhteeltaan 4:3, maisematyyppisten kuvien yhteydessä, vaihda Aspect -parametri Inside -välilehdeltä arvoon 1.33. Muotokuvatyyppisessä kuvasuhteessa (3:4) Aspect-parametrin pitäisi puolestaan olla .75. Jos käytät sitä mihin tahansa muuhun mittasuhteeseen, kirjoita omasi :-) . Voit vapaasti käyttää tämän oppaan Drop Shadow-kuvakerrosta ja tallettaa sen parametrikansioosi myöhempää käyttöä varten. Kiitokset Damienille sen toimittamisesta!
Kehysefektit ovat vain esimerkkejä läpikuultavuuden monenmoisesta käytöstä transformaatioiden yhteydessä. Samat efektit voidaan tehdä myös Luke's "Scissors" -transformaation avulla, mutta toistaiseksi siinä ei ole mahdollisuutta käyttää eyedropper-optiota keskustan tai reunojen valintaan. Tarvitset luultavasti myös laskinta koordinaattien asettamiseen. Vielä mutkikkaampaa on kuvan pyöräyttäminen, mutta toisaalta Scissors-transformaatio tarjoaa enemmän vaihtoehtoisia muotoja. Ennen kuin Damien kirjoitti Clipping-transformaation, käytin Scissors-transformaatiota seuraavien kuvien tekemiseen: At Tierce, Vespers and Compline ja Kundalam. Jälkimmäisessä hyödynnetään maskeja spiraalin jakamiseksi niin, että erilaisia väritysalgoritmeja voidaan käyttää kummallakin puolella. (Siinä on kolme kuvakerrosta vasemman puolen ja neljä oikean puoleisen värittämiseen.)
On monta muutakin mahdollisuutta hyödyntää Clipping- ja Scissors-transformaatioita. Katso Luken Martian Landscape kuvaa, jota varten hän alunperin kirjoitti Scissors-transformaation, ja Samuel Monnierin Space Scenes, joka hyödyntää monipuolisesti juuri Scissors-transformaatiota. Esimerkkejä läpikuultavuuden käytöstä muiden transformaatioiden kanssa löydät pääsiäismunien maalauskilpailusta (Easter Egg Decorating Contest) ja Challenge #8-koosteesta.
Jos sinulla on kysyttävää, kommentoitavaa tai korjauksia niin lähetä minulle sähköpostia.
Back to UF Tutorials