Ultra Fractal Opas -- Työskentely kuvakerrostumien kanssa


Ultra Fraktaalin avulla voit laittaa useampia kuvia toistensa päälle, niin että niiden värit reagoivat ja täysin uusi kuva syntyy. Otin esimerkiksi kuvan, joka tehtiin Aloittelijan pikaoppaassa, ja liitin siihen yhden kuvakerroksen (layer), jotta näkisit, kuinka ohjelma toimii. Klikkaa tähän ja tallenna parametritiedosto nimellä wizard.upr Ultra Fraktaalin Parameters-hakemistoon ja jatka sitten tämän oppaan lukemista.

Avaa kuva valitsemalla File|Browse|Parameters (Ctrl-B) ja etsi "Wizard".

Varmista, että näet molemmat Properties-ikkunat. Jos et näe niitä, paina Ctrl-P. Varmista, että olet valinnut Layers- välilehden pienemmästä ikkunasta.



Voit nimetä kuvan eri kerrokset kuten haluat. Minä olen vaihtanut "Layer 1" nimeksi "Wizard". Lisää uusi kuvakerros klikkaamalla + (Add) -nappulaa Properties|Layers -ikkunan oikeassa alakulmassa. Uusi, täysin samanlainen kuva on nyt ilmestynyt layers-luetteloon. Kuvien oletusarvoinen yhdistämistapa (merge mode) ja läpinäkyvyysaste (opacity) uusille kerroksille on "Normal" ja 50 %. Tämä asetus näyttää täysin alkuperäisen ensimmäisen kerrostuman kaltaisen kuvan. Klikkaa nyt sinistä Mandelbrot-nappulaa tehdäksesi sen tilapäisesti näkymättömäksi. Näin voit helpommin nähdä, mitä on tapahtumassa uudessa kuvakerroksessa. Varmista, että uusi kuvakerros (new layer) on valittuna (highlighted)

Mene isompaan Properties-ikkunaan ja valitse välilehti Outside. Klikkaa "..." nappulaa oikeassa yläkulmassa ja valitse Orbit Traps väritysformula (coloring formula) dmj-kansiosta. Valitsin Transfer Function -pudotusvalikosta option "Linear" ja Parameter-valikosta option "Pinch".



On aika katsoa, miltä nämä kaksi kuvaa näyttävät yhdessä. Klikkaa alimmaisen kuvan sinistä Mandelbrot-nappulaa, jotta saat kuvan näkyvyyden (visibility) takaisin päälle.

Hmm… aika erikoinen, mutta ei kovinkaan kaunis vielä! älä menetä toivoasi, vielä on paljon käyttämättömiä mahdolli-suuksia. Kuvien visuaaliseen vuorovaikutukseen voidaan vaikuttaa niiden eri yhdistämistavoilla (Merge Mode). Ultra Fractal antaa tähän 19 erilaista mahdollisuutta. Tutki, mitä valikosta löytyy ja valitse vaikka "Difference". Mene oikeassa yläkulmassa olevalle liukusäätimelle (Opacity slider). Tämä säädin vaikuttaa siihen, kuinka paljon kuvien yhdistämistavan (Merge Mode) annetaan vaikuttaa kokonaiskuvaan. Vedä säädintä ja huomaa, kuinka kuva muuttuu. Vasemmassa ääriasennossa näet vain alkuperäisen, yhdistämättömän kuvan. Oikealla äärilaidalla kuvien yhdistäminen on 100 % eli kaikkein voimakkaimmillaan.



Ok, alkaa näyttää jo paremmalta. Avaa gradienttieditori (Ctrl-G) "Pinch"-kuvakerrokselle ja kokeile, voisitko parantaa sen väritystä. Jos haluat pyörittää tai editoida alkuperäisen kuvan gradienttia, klikkaa sen nimeä kerrostumien listassa (list of layers), niin että olet aktivoinut sen (highlighted). Muutokset vaikuttavat vain kulloiseenkin valittuun kuvaan. Varoitus: On mahdollista, että näet eri kuvan kuin minkä olet juuri valinnut, ja kaikki yrittämäsi muutokset vaikuttavatkin kuvaan, johon et toivoisi ja jota et juuri sillä hetkellä näe. Varmista aina, että suunnittelet muutoksia vain valittuun, aktivoituun kuvakerrokseen!



Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana (640 x 480). Kuvan parametritiedosto on täällä. Varmista tavalliseen tapaan, että tallennat sen .upr-tiedostona Ultra Fractalin Parameters-kansioon.

Voit lisätä niin monia kuvakerroksia kuin haluat. (Tähänastinen ennätys on luultavasti 72!) Jokaiselle uudelle kuvalle voit valita oman yhdistämistavan ja läpinäkyvyyden. Kytkemällä vuoroperään jokaisen kuvan näkyvyyden Mandelbrot-nappulalla pois tai jättämällä osan päälle ja osan pois, näet parhaiten, mitä olet tekemässä. Kaikkia mahdollisia optioita (coloring parameters, Merge Modes, Opacity, Gradients) kokeillessasi huomaat ajan kuluvan, mutta olen varma, että tulokset näkyvät parempina kuvina.

Ajatuksia kuvakerrostumien käytöstä:

  • Yksi parhaista tavoista opetella niiden käyttöä on tutkia Ultra Fractalin postituslistalle lähetettyjen kuvien parametreja. Näin minä teen: Kun avaan monikerroksisen kuvan, kytken ensin pois päältä jokaisen osan ja katson sitten, miltä ne näyttävät erikseen. Vertailen kuvien formuloita, sijaintia (location), väritystä, transformaatioita ja gradientteja. Usein muuntelen yksityiskohtia hiukan sieltä täältä nähdäkseni, mitä tapahtuu: vaihtamalla käytettyä Merge Modea tai Opacitya, pyörittämällä Gradienttia, jne.
  • Jos haluat zoomata monikerroksiseen kuvaan (multi-layer image), täytyy muistaa muutama seikka. Oletusarvona on, että kaikki osakuvat tulevat zoomatuiksi siitä huolimatta, näetkö niitä vai et. Zoomataksesi vain yhtä kuvakerrosta (tai valittuja kerroksia) klikkaa ensin niiden kuvakerrosten suurennuslasikuvan off-nappulaan, joita et halua zoomata. Zoomaat kaikkia niitä kerroksia, joissa olet aktivoinut suurennuslasinappulan, riippumatta siitä näetkö niitä vai et. Varmista, että kaikissa muutoksissa haluamasi kerros on valittuna ja aktiivinen.
  • Joskus saa hyviä efektejä vaihtamalla jokaisen kuvakerroksen Outside- tai Inside -väritysmenetelmää (coloring method) pitäen kuitenkin kaikkien fraktaalien sijainnit (location) samana. Jokaisessa kuvakerroksessa voidaan kuitenkin käyttää myös täysin eri sijaintia tai formulaa.
  • Voit järjestää kerrokset uudelleen vetämällä niitä listassa ylös tai alas.
  • Voit lukea kuvakerrosten käytöstä enemmän UF:n Help valikosta kohdasta Advanced Features|Multiple Layers, sieltä löytyy myös erilliskuvaukset kaikista yhdistämistekniikoista (Merge Modes).

Jos sinulla on kysyttävää, kommentoitavaa tai korjauksia niin lähetä minulle sähköpostia.



Back to UF Tutorials

Copyright © 1997-2009
J       a       n       e       t             P       a       r       k       e